ossen servie tara

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servië

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servië is prachtig vanwege de rust en de natuur vol groene weiden en diepe kloven. Maar wat me het meest is bijgebleven van mijn wandeling door Tara, zijn de bijzondere ontmoetingen onderweg. Wie en wat ik dan precies tegenkwam? Dat zal ik je laten zien.

De Drina en het meer van Perućac

Ik slaap in berghotel Vila Drina en heb die ochtend al een klein wandelingetje gemaakt. Naast het hotel stroomt namelijk de rivier de Vrelo. Dat is de kortste rivier van Europa; hij wordt ook wel ‘jaar’ genoemd omdat hij evenveel meters lang is als een jaar dagen heeft (365 meter dus).

Rivier de Vrelo en Perucac meer in Servie

Bij Villa Drina komt de Vrelo via een 10 meter hoge waterval uit in het meer van Perućac, een stuwmeer in de rivier Drina. Dat werd in 1965 aangelegd om elektriciteit op te wekken. Voor die tijd was de Drina een ruige rivier waarop je uitstekend kon raften. (Dat kan nu ook nog wel, maar dan wat minder ruig.)

Rivier de Vrelo en Perucac meer in Servie

Ik ga een dag wandelen met Ivan Nastić van Wild Serbia en Ranko Milanović, ranger van nationaal park Tara. Vanaf Villa Drina rijden we eerst langs het meer van Perucać, waar de vele op olievaten drijvende huisjes de aandacht trekken. Ze worden gebruikt door vissers, zwemmers, kajakkers en andere waterrecreanten.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Het meer van Perućac is maar liefst 50 kilometer lang en loopt (deels via grotten) helemaal door tot Višegrad in Bosnië. Het Perućac-meer is maar voor een klein deel vanaf de weg te zien en wordt grotendeels omgeven door wildernis. Om het goed te bekijken, kun je bij de dam van het stuwmeer op een rondvaartboot stappen. 

Bestel hier je wandelkaart van Nationaal Park Tara

De dieren van nationaal park Tara

Terwijl een busje ons haarspeldbocht na haarspeldbocht naar ons vertrekpunt brengt, vertelt Ranko alvast iets over wat ik kan verwachten. “Wist je dat je in nationaal park Tara zelfs bruine beren kunt tegenkomen? Er zitten er naar schatting ongeveer 50. Sommige hebben we halsbanden gegeven om ze te kunnen volgen. Daardoor weten we dat ze in 9 maanden wel 2000 kilometer kunnen afleggen. Ze lopen dus zo naar Bosnië of Montenegro en weer terug. De kans dat je spontaan oog in oog komt staan met een beer is trouwens niet zo groot. Maar binnenkort kun je wel speciale excursies boeken om beren te spotten.”

Andere dieren die je kunt tegenkomen in nationaal park Tara zijn berggeiten en uilen. En – minder leuk om aan te denken maar toch goed om te noemen – adders en andere slangen. Mocht je de pech hebben om gebeten te worden (en die kans is maar klein, zeker als je een beetje uitkijkt waar je loopt), dan is het vooral zaak om kalm te blijven en je voor de zekerheid zo snel mogelijk te melden bij het ziekenhuis, zodat er een tegengif kan worden ingezet.

Nee, dan liever deze schapen…

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Uitkijkpunten

Het busje heeft zijn werk gedaan en we staan op ons vertrekpunt: Predov Krst op zo’n 1000 meter hoogte. Ranko vertelt dat nationaal park Tara meerdere beroemde uitkijkpunten telt, zoals Banjska stena. Maar vandaag gaan we twee minder bekende plekken bezoeken.

Omarska Vrela

Wandelend tussen de bomen krijg ik nog meer te horen over nationaal park Tara. Om verwarring te voorkomen: de naam Tara komt op veel plekken ter wereld voor. In Montenegro is Tara bijvoorbeeld een rivier waarop je goed kunt raften. Maar hier in Servië hebben we het over een gebergte dat bestaat uit het Tara- en het Zvezda-massief. De hoogste piek van het Taragebergte ligt in Bosnië: de 1673 meter hoge Veliki Stolac. De hoogste piek in Servïe is 1591 meter hoog. Voor de duidelijkheid: het gebergte loopt dus door in Bosnië, maar het nationaal park houdt op bij de grens.

Vanaf Predov Krst lopen we naar een punt waar we kunnen uitkijken over de Kanjon Brusnice: Omarska Vrela. In de bergwanden zijn de ingangen van grotten te zien en hier en daar ligt nog een beetje sneeuw.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Opvallend op de golvende weiden tussen de bergen zijn de hooibergen die je overal tegenkomt.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Hier vind je de route van Predov Krst naar Omarska Vrela. Heen en terug loop je ongeveer 6 kilometer.

Tweede uitkijkpunt

Mijn tweede wandeling die dag (of eigenlijk derde, als je het ommetje naar de waterval bij Villa Drina meetelt) is wat langer: zo’n 16 kilometer. Op ons vertrekpunt wijst Ivan me: zie je daar dat gele huis aan de overkant van het dal? Daar gaan we lunchen. Mijn eerste reactie is: zo ver? Dat zal wel een grapje zijn. Maar uiteindelijk blijkt het echt waar te zijn en met een lunch halverwege ook goed te doen.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie
Zie je het gele huis rechts op de groene helling?

Tijdens een wandeling in dit afgelegen gebied krijg je echt het gevoel dat de tijd stilstaat. Alle drukte van alledag is ver weg en je hoort alleen de krekels en af en toe de bellen van ossen die je onderweg tegenkomt. Die worden hier als lastdieren gebruikt, bijvoorbeeld om gekapte bomen te verplaatsen of grote karren hooi de berg op en af te trekken.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Over de lunch die ik uiteindelijk vlak bij het gele huis voorgeschoteld kreeg en waarom ik zo’n lunch bij Serviërs thuis echt zou aanraden, lees je in mijn blogpost over typisch Servisch eten. Ik stond helemaal met mijn mond open toen onze gastheer Stanimir met het grootste gemak voor ons uit liep voor het laatste stukje van de wandeling, naar het uitkijkpunt.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Stanimir geniet er zelf ook nog steeds van.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Ik maakte ook nog even kennis met de buurvrouw van Stanimir.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Dit is bij benadering de route van de tweede wandeling. We liepen dezelfde weg terug en ik was met recht moe maar voldaan toen ik weer in het busje stapte. Toen we langs het meer van Perućac reden, ging de zon alweer onder.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Ook wandelen in Nationaal Park Tara?

Als je met de auto in Servië bent, kun je het beste naar Predov Krst toe rijden. Daar staan verschillende wandelingen met bordjes aangegeven. Verder volg je dan de geverfde markeringen op stenen en bomen (bijvoorbeeld de wit-rode stip).

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Heb je geen eigen auto bij je, dan kun je vanuit Belgrado in 4-5 uur met de bus naar Bajina Basta en verder naar Mitrovac rijden. In Bajina Basta is een infocentrum waar je kaarten en meer informatie over nationaal park Tara kunt vinden. 

Wil je net als ik wandelen in Servië inclusief een lunch bij Serviërs thuis? Dan kun je onder andere terecht bij Wild Serbia.

Je krijgt een goede indruk van wandelen in nationaal park Tara in deze video.

Ik werd uitgenodigd om Servië te bezoeken voor Stralend Servië.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

4 reacties

  1. Jammer dat ik niet wist dat je naar Perucac in Servië zou gaan. Je had daar bij hotel/camping “Volmoriste” aan de Drina mijn opstapje mee terug kunnen nemen dat ik daar vergeten was in 2015. Heb aantekeningen gemaakt over Servië en je wandelingen. Ze stonden al in mijn schriftje maar nu hoef ik niets meer uit te zoeken wat betreft startlokaties en kaartmateriaal. Het zal nog zeker 2 jaar duren voordat de Balkan weer aan de beurt is, maar dan gaan we er weer intensief tegen aan. Ondertussen maak ik aantekeningen over alles wat belangrijk voor ons is, er is namelijk nog weinig op het gebied van reisgidsen over dit land. Als je een titel weet in de Nederlandse taal dan hoor ik dat graag. Erna kan niet zo goed overweg met het Engels. ….Dus Sandra, je weet dat ik je op de voet volg en hoop op veel nieuws uit de Balkan! Hartelijke groet, Jan Bastiaansen

  2. ik reis volgende week naar belgrado en tara natonal park (mitrovac)
    heb je misschien tips voor mijn reis van belgrado naar mitrovac? misschien met openbaar vervoer oid, of een paar sites waar ik meer informatie kan vinden?

    Robin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.