wandelen tara uitzicht servie

Wandelen in Servië: de mooiste wandelgebieden voor je op een rij

Servië is een prachtig land om in te wandelen, zeker als je van ongerepte natuur en ongebaande paden houdt. Daar kwam ik dit jaar achter tijdens mijn wandelvakantie in Servië. Servië heeft vijf nationale parken en meer dan dertig natuurreservaten en -parken. Daarin zijn allerlei wandelroutes uitgezet. In deze blogpost zet ik wat wandelgebieden in Servië voor je op een rij, waarvan ik er sommige zelf heb bezocht en andere (nog!) niet.

Nationaal park Fruska Gora

Dit groene wandelgebied ligt 80 km van Belgrado. Je vindt er glooiende hellingen, bossen, wijngaarden en zestien oude Servische kloosters. De hoogste top is met 539 meter Crveni Cot.

De Trešnjica-kloof 

Hier maakte ik een prachtige wandeling met een gids, waarbij ik onderweg ook nog ging eten bij een heel gastvrij gezin. Daarnaast kwamen we een herderin met schapen, eeuwenoude grafstenen en natuurlijk geweldige uitzichten tegen. Je leest er alles over in deze blogpost over wandelen in de Trešnjica-kloof.

Wandelen in de Tresnjica-kloof in Servie

Nationaal park Djerdap

Djerdap is het grootste nationale park van Servië. Hier ligt de Djerdap-kloof: met een lengte van 100 kilometer de één-na-grootste canyon ter wereld en de grootste van Europa. Deze ‘IJzeren Poort’ loopt door tot in Roemenië en is uitgesleten door het water van de Donau.

Zlatibor en nationaal park Tara

In de winter is Zlatibor in het westen van Servië een klein wintersportresort, maar in de zomer kun je er heerlijk wandelen. Wil je toch een stukje toeristisch Servië meepakken, ga dan naar het houten dorpje Drvengrad, dat in 2003 is aangelegd voor de opnames van een film, of maak een ritje met de smalspoortrein Šargan 8, die rondjes om de berg Mokra Gora rijdt. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg authentieke Servische dorpjes die geen toeristische attractie zijn.

In nationaal park Tara heb je de keuze uit 18 bewegwijzerde wandelroutes door de bossen met een totale lengte van 120 km. Wandel bijvoorbeeld van Mitrovac naar Banjska stena voor een schitterend uitzicht op de rivier de Drina. Zelf ging ik wandelen in nationaal park Tara onder begeleiding van een gids, opnieuw inclusief een maaltijd bij locals. Dat was een geweldige ervaring. Je leest er alles over in deze blogpost over wandelen in nationaal park Tara

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Nationaal park Kapaonik

Ook nationaal park Kopaonik (‘het Dak van Servië’) is in de winter een populaire skibestemming en in de zomer een fijn wandelgebied, onder andere dankzij de vele zondagen die dit gebiedt jaarlijks noteert. Routes hier kunnen wel wat van je conditie eisen vanwege de grote hoogteverschillen.

Rtanj, de Karpaten en het Balkangebergte

In het zuidwesten van Servië zijn de 1560 meter hoge, piramidevormige Rtanj, de Karpaten en het Balkangebergte populair bij wandelaars. De route Gajtanska vrata-Slišane (16,6 kilometer) leidt onder andere langs Djavolja Varos: ruim 200 kaarsrechte steenformaties aan de voet van de Radanberg. Volgens een oude legende zijn het bruiloftsgasten die door de duivel zijn versteend omdat bruid en bruidegom broer en zus waren. In deze regio bevindt zich ook de hoogste waterval van Servië.

Relaxt wandelen in het Donaudal

Voor een minder inspannende wandeling kun je terecht in het Donaudal in Noord-Servië, waar in het waterrijke gebied rondom het Ludasmeer en op de steppes van Subotica veel zeldzame vogels en planten leven.

Langeafstandsroutes

Tot slot lopen er nog twee Europese langeafstandsroutes door Servië: de E4 van noord naar zuid en de E7 van oost naar west. Onderweg kun je overnachten in 60 berghutten langs de wandelroutes in Servië.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.