winter servie natuur

Voordelig op wintersport in Servië

Sinds onze eerste wintersport dit voorjaar weet ik dat ik zeker geen superskiër ben, maar dat ik het wel heerlijk vind om de sneeuw op te zoeken. Maar ik realiseer me ook dat wintersport flink wat kosten met zich meebrengt aan vervoer naar de sneeuw, uitrusting en lessen. Waar ik misschien wel het meest van geschrokken ben, is wat een skipas in sommige landen kost.

Servië: 6-daagse skipas vanaf €45,-

Nu las ik deze week (NB: deze post is geschreven in 2015) een bericht over wintersport in Servië. Die ene keer dat ik in Servië ben geweest, was het zomer en ben ik niet in wintersportgebieden geweest. Maar het is zeker een land waar ik nog wel eens naartoe terug zou willen.

wintersport in Servië
Foto: Maglaš Valejo – Miroslav Zarić via Baltus Communications/National Tourism Organisation of Serbia

In dat bericht over wintersport in Servië las ik dat je daar al een 6-daagse skipas kunt kopen vanaf 45 euro. Dat is even andere koek dan de 125-200 euro die je betaalt in ‘klassieke’ wintersportlanden als Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland! Als je kijkt naar wat je ter plekke kwijt bent aan eten en drinken, is Servië met een gemiddelde prijs van €1,30 voor een kop koffie ook erg aangenaam. (Je betaalt in Servië trouwens niet met euro’s, maar met dinars.)

Daar staat tegenover dat Servië verder weg ligt: zo’n 1700 kilometer van Utrecht. Vliegen naar Belgrado duurt ongeveer 2 uur en een kwartier. KLM en Air Serbia vliegen vanaf Schiphol naar Belgrado, Wizz Air vanaf Eindhoven en Air Berlin vanaf Düsseldorf. Zelf vind ik dit aantrekkelijker klinken dan een veel langere autorit. Maar als je met veel personen gaat, moet je natuurlijk wel allemaal een ticket kopen waar je anders samen de auto zou pakken.

Skigebieden in Servië

De belangrijkste skigebieden in Servië zijn:

Kopaonik

Kopaonik is het grootste en modernste skioord in Servië. Zowel ervaren als beginnende skiërs kunnen er terecht. Het skigebied ligt in het gelijknamige nationale park, 250 km ten zuiden van Belgrado (een transfer van ongeveer 4 uur).

Kapaonik heeft 55 kilometer aan pistes en 18 kilometer aan loipes voor wie liever gaat langlaufen. Voor snowboarders is er een snowboardpark en natuurlijk heeft Kapaonik ook genoeg restaurants, cafés, hotels en appartementen. Een skipas voor een dag kost €30 en een skipas voor zes dagen €100.

wintersport in Servië
Foto: D. Bosnić via Baltus Communications/National Tourism Organisation of Serbia

Stara Planina

Stara Planina is een van de mooiste bergketens en natuurparken van Servië. Het ligt op een hoogte van 1.100-1.900 meter, op 330 kilometer van Belgrado. Het kleine skiresort Babin Zub ligt op 1.758 meter en er ligt 5 maanden per jaar sneeuw. ‘Klein’ vind ik altijd fijn klinken en dat geldt ook voor de prijs van zesdaagse skipas: €45.

Zlatibor

Als zeer beginnende (en eerlijk gezegd niet al te getalenteerde) skiër vind ik Zlatibor ook aantrekkelijk klinken. Dit skioord in het zuidwesten van Servië (ongeveer 240 kilometer van Belgrado) schijnt erg geschikt te zijn voor kinderen en beginners. Vooral het gebied rond Obudovica is ideaal voor kinderen en dus ook voor mij. Ook leuk: in dit skigebied komen de Serven zelf graag. Genoeg locals om je heen dus. Een skipas voor Zlatibor kost €55 voor zes dagen.

wintersport in Servië
Foto: Zlatibor – Branko Jovanović via Baltus Communications/National Tourism Organisation of Serbia

Op naar Servië?

Zelf zou ik, ook vanwege mijn ultrakorte wintersportervaring in Pamporovo (Bulgarije)  en onze succesvolle eerste wintersportweek in Tsjechië, best eens op wintersport willen gaan in Servië. Dat kan tussen half december en half april. Voor dit wintersportseizoen hebben we nog geen concrete plannen, maar het is in ieder geval iets om te onthouden.

Meer informatie over wintersport in Servië vind je op de website van het Servische verkeersbureau. Heb je ervaring met wintersport in Servië, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.