servie belgrado burcht

Een supersnelle stedentrip Belgrado plus bezienswaardigheden voor als je meer tijd hebt

Veel te weinig tijd had ik voor mijn stedentrip Belgrado. Het was het begin- en eindpunt voor deze rondreis langs kloosters in Servië, maar ik zag genoeg de Servische hoofdstad om nieuwsgierig te worden. Heb jij ook een paar uurtjes in Belgrado? Bezoek dan in ieder geval deze plekken.

Oevers van de Donau

Een taxi bracht me van het vliegveld naar de oevers van de Donau. Het was september en nog prachtig weer. Daar zat ik dan, aan een heerlijke Italiaanse lunch bij restaurant Comunale Caffe e Cucina. Hier kijk je uit over de rivier en de mensen die er komen vissen, wandelen of fietsen. Ik had er wel de hele middag kunnen blijven zitten.

Belgrado in Servie

Kalemegdan: de burcht van Belgrado

Maar gelukkig deed ik dat niet. Er is namelijk één bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens een stedentrip Belgrado, ook al ben je er maar kort: de burcht Kalemegdan. Hieraan heeft de hoofdstad van Servië zijn naam te danken. Belgrado betekent namelijk witte stad en dat komt omdat de Romeinen deze burcht uitbreidden met witte steen. Het was trouwens pas later dat de burcht van Belgrado de naam Kalemegdan kreeg.

Belgrado in Servie

Als je door de poorten in de vestingmuren van Kalemegdan bent gelopen, kom je terecht in een soort park. Daar staan bankjes, souvenirkraampjes, wat oude gebouwen en je hebt er een mooi uitzicht op Belgrado.

Ook leuk: doe een fietstour door Belgrado.

Aan de andere kant zie je het punt waar de rivieren de Donau en de Sava samenkomen. De zon stond inmiddels al laag en veel inwoners van Belgrado kwamen ook nog even de laatste stralen meepikken.

Belgrado in Servie

Winkelen in Belgrado

Vanuit Kalemegdan loop je zo het winkelgebied in het centrum van Belgrado binnen. Je loopt dan door Knez Mihailova richting Trg Republike.

Belgrado in Servie

Daar stapte ik in een busje dat me naar al die mooie kloosters zou brengen. Vanuit dat busje zag ik nog dit: de restanten van een gebouw dat in de jaren 90 door de NAVO is gebombardeerd. Natuurlijk wist ik van de bombardementen, maar toen ik dit zo met eigen ogen zag, maakte dat toch een diepe indruk op me.

Belgrado in Servie

Sint Sava

Na een paar prachtige dagen in de Servische natuur kwam ik de avond voor mijn terugvlucht weer in Belgrado aan. Het was nog net niet helemaal donker toen de buschauffeur een korte stop maakte zodat we heel even naar de één na grootste Orthodoxe kerk ter wereld konden kijken: de Sint Sava.

Belgrado in Servie

’s Avonds at ik bij Lorenzo & Kakalamba. Dat restaurant heeft zo’n uitbundige inrichting, dat ik me die beter herinner dan het eten. Ik keek mijn ogen uit en zag rugleuningen van knuffelschaapjes, schilderijen met felle kleuren en stukken glazen vloer waardoor je de keuken onder de eetzaal kon zien. Heel bijzonder!

Skadarlija

Mijn laatste stop was een cafeetje in Skadarlia, een wijk die vaak het Montmartre van Belgrado wordt genoemd. Regelmatig wordt hier live Servische muziek gespeeld en met de kaarsjes op straat zag het er heel sfeervol uit. Terwijl ik terugliep naar mijn hotel vond ik het echt heel jammer dat ik de volgende ochtend al zo’n vroege terugvlucht had, want ik werd steeds nieuwsgieriger naar Belgrado.

Belgrado in Servie

Meer tijd voor je stedentrip Belgrado?

Tijdens mijn korte bezoek aan Belgrado kreeg ik wel alvast allerlei tips van Serviërs over wat ik een volgende keer zeker moet bezoeken. Zo kun je in Belgrado ook naar:

Een goede manier om de bezienswaardigheden in het centrum van Belgrado te bekijken is tram 2. Of huur een fiets of ga op fietstour met I Bike Belgrade van Nederlander Ralph van der Zijden.

Ik werd uitgenodigd om Servië te bezoeken voor Stralend Servië.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.