kerk novi pazar

Rondreis Servië: mooie route op basis van mijn ervaringen

Denk je voor komende zomer aan een vakantie naar Servië? Dan heb ik wel een idee voor een mooie roadtrip voor je. Met deze rondreis zie je natuurlijk niet heel Servië, maar wel de mooist plekken die ik zelf tijdens mijn reizen naar Servië heb bezocht. Je kunt hem altijd verder uitbreiden met andere bezienswaardigheden in Servië.

Stedentrip Belgrado

Je begint met een stedentrip Belgrado. Je kunt naar Belgrado rijden, of vliegen en daar in een huurauto stappen. Meer over beide mogelijkheden vind je hier. En hier vind je mijn tips voor een (korte) stedentrip Belgrado.

Belgrado in Servie

De mozaïeken van Topola

De meeste mensen bezoeken alleen Belgrado, maar voor jou begint je rondreis Servië nog maar net. Zelf sliep ik de eerste nacht van mijn roadtrip in Hotel Izvor in Arandjelovac buiten Belgrado. Je bent dan al aardig in de buurt van de mozaïeken van Topola, die ik zeker niet zou overslaan. Wat een kleuren!

Stadje Topola en heuvel Oplenac in Servie

Žiča-klooster

Ook als je niet religieus bent, zijn de kloosters in Servië een aanrader om te bezoeken. Ze staan op de mooiste plekken in de natuur en ik kreeg er zelf een bijzonder, ingetogen gevoel. Hier kun je meer lezen over alle kloosters in Servië die ik bezocht.

Het eerste klooster op deze route door Servië is Žiča.

Zica-klooster in Servië

Studenica-klooster

Daarna is het tijd voor mijn favoriet: Studenica. Zelf bleef ik hier ook overnachten en wat was het mooi om ’s morgens vroeg op te staan en de zon over de omliggende bergwanden te zien opkomen.

Studenica-klooster in Servië

Gradac-klooster

Het Gradac-klooster werd flink gerestaureerd toen ik er was. Ook dit klooster ligt weer op een prachtige plek.

Gradac-klooster in Servië

Oosterse sferen in Novi Pazar

Even een pauze van alle kloosters. In Novi Pazar tref je een totaal andere sfeer aan: die van moskeeën, bad- en theehuizen.

Novi Pazar in Servie

Djurdevi Stupovi-klooster

Niet ver van Novi Pazar ligt het Djurdevi Stupovi-klooster, waar je een geweldig uitzicht op de omgeving hebt.

Djurdjevi Stupovi-klooster in Servië

Sopoćaniklooster

Ook in het Sopocaniklooster waren ze, toen ik er was, nog druk aan het restaureren. De kloosters in Servië hebben flink te lijden gehad, maar er wordt alles aan gedaan om ze in ere te herstellen.

Spocani-klooster in Servië

Overnachten bij Golijski Konaci

Op deze overnachtingsplek slaap je in landelijke sferen en kun je proeven van huisgemaakte Servische gerechten. In Italië zou je dit misschien wel een agroturismo noemen, maar in Servië hebben ze het over een ‘etno selo‘.

Slapen in een ethno village

Blagovestenje- en Nikolje-klooster bij de Ovčar-Kablar-kloof

Helaas mistte het toen ik bij de Ovčar-Kablar-kloof was, maar je kunt hier een boottochtje maken door de diep uitgesleten kloof, of het juist hogerop zoeken voor een uitzicht op de kloof. Ook hier zijn weer meerdere kloosters te vinden.

Blagovestenje-klooster in Servië

Wandelen in nationaal park Tara

Dan is het tijd om enkele van de mooiste wandelgebieden in Servië aan te doen. We beginnen in nationaal park Tara. Je kunt hier ook een wandeling boeken waarbij je onderweg typisch Servisch gaat eten bij de plaatselijke bewoners – een geweldige combinatie.

Wandelen in Nationaal Park Tara in Servie

Huisje in de rivier de Drina

Hier vlakbij vind je ook het beroemde huisje in de rivier de Drina, waarvan je vast wel eens een foto hebt gezien.

Huisje in de rivier de Drina in Servie

Overnachten bij Vila Drina

Een mooie overnachtingsplek in dit natuurgebied is Hotel Vila Drina.

Wandelen door de Tresnjica kloof

Vanuit hier kun je de volgende dag gewoon nog een mooie wandeling maken, namelijk door de Tresnjica-kloof.

Wandelen in de Tresnjica-kloof in Servie

Overnachten in ‘etno selo’ Vrhpolje

Tot slot overnachtte ik op weg terug naar Belgrado nog één keer in rustieke Servische sferen bij etno selo Vrhpolje.

Een ander idee is deze roadtrip over de Balkan, die ook begint in Belgrado maar dan via Montenegro en Bosnië-Herzegovina uitkomt in Dubrovnik in Kroatië.

Wat denk je – is een rondreis Servië iets dat je ziet zitten?

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.