servie novi pazar badhuis

Moskeeën en koffiehuizen in Novi Pazar: het oosterse gezicht van Servië

Als je na een stedentrip Belgrado naar Novi Pazar rijdt, krijg je opeens een heel ander beeld van dat land. Een oosters beeld. Dat niet zo vreemd, want Servië heeft eigenlijk altijd op de grens tussen Oost en West gelegen. Eerst was dat de grens tussen het Oost- en het West-Romeinse Rijk, later was het de grens tussen het Osmaanse Rijk en het Habsburgse Rijk. Alles ten zuiden van de Donau viel toen onder het Osmaanse Rijk.

Novi Pazar in Servie
Straatbeeld in Novi Pazar

Het begin van Novi Pazar

Onder die omstandigheden, waarbij kloosters werden platgebrand, koepels werden omgesmolten en oosterse gebruiken deel gingen uitmaken van de Servische samenleving, stichtten de Turken in de 15e eeuw de stad Novi Pazar. De oorspronkelijke naam van de stad, Novibazar, betekent Nieuwe marktplaats. Dankzij de gunstige ligging langs wegen naar Dubrovnik, Sofia, Constantinopel, Thessaloniki, Sarajevo, Belgrado en Boedapest was Novi Pazar in de 17e eeuw dan ook uitgegroeid tot een welvarend handelscentrum en een van de belangrijkste steden op de Balkan. Na de Tweede Wereldoorlog werd Novi Pazar minder belangrijk, maar het is nog wel altijd de hoofdstad van de regio Sandžak.

In het huidige Novi Pazar vallen meteen de minaretten van de verschillende moskeeën op. Hier staat ook de grootste moskee van de regio: de 16e eeuwse Altun-Alem-moskee. Aan de rivier ligt wat over is van de oude Osmaanse vesting. Ook kun je er een oud badhuis bezoeken, dat met ondergrondse tunnels is verbonden met de burcht. Zo kon het leger er tenminste ook gebruik van maken.

Novi Pazar in Servie
Badhuis in Novi Pazar

Dampende thee

Lopen door Novi Pazar voelt echt heel anders dan lopen door Belgrado. In de smalle straatjes kom je koffiehuizen en dienbladen vol dampende thee in van die mooie glazen tegen, en winkels met kleurrijke oosterse gewaden. Kopen en verkopen is nog steeds belangrijk in Novi Pazar: tegenwoordig komen de Serviërs er vooral om sieraden, textiel, schoenen en typisch oosterse kleding te kopen. De omgeving waarin de stad ligt, wordt daarom wel de Valley of Jeans genoemd. Als de ene Serviër tegen de andere zegt dat hij of zij naar Novi Pazar gaat, vraagt de ander: voor sieraden of voor jeans?

Novi Pazar in Servie
Moskee in Novi Pazar

Petruskerk

Als je toch in Novi Pazar bent, kun je die kans aangrijpen om ook even een kijkje te nemen bij de nabijgelegen Petruskerk, waar koning Stefan I Nemanja zijn tweede doop kreeg. Het oudste deel van deze kerk is waarschijnlijk in de 9e eeuw gebouwd, de rest daaromheen in de 12e eeuw. Rondom de kerk ligt een kerkhof met scheefgezakte oude grafstenen die er een beetje spookachtig uitzien.

Novi Pazar in Servie

Verder bezocht ik vanuit Novi Pazar de kloosters Durdovi Stupovi en Sopocani. Daarin lees je meer in deze post over kloosters in Servië.

Ik werd uitgenodigd om Servië te bezoeken voor Stralend Servië.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.