servie topola oplenac

Mozaïeken en geschiedenis in het Servische plaatsje Topola

Op ongeveer een uur en een kwartier rijden van Belgrado ligt het plaatsje Topola. Daar zag ik in 2013 in de St. Joriskerk de kleurrijkste en meeste mozaïeken die ik ooit bij elkaar hebt gezien. Zeker de moeite waard dus als uitstapje vanuit  Belgrado of onderdeel van je rondreis!

Belangrijke historische plek

Topola ligt in de Servische provincie Šumadija, die ook wel het Toscane van Servië wordt genoemd. De rit ernaartoe is dus ook al de moeite waard vanwege het landschap waar je doorheen rijdt nadat je Belgrado achter je hebt gelaten.

Aan het begin van de 19e eeuw streden de Serviërs hier tegen de Ottomaanse bezetters voor een onafhankelijk Servië. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Het begon in 1804 allemaal in Topola met de Eerste Servische Opstand. Hier woonde namelijk Đorđe Petrović – Karađorđe, de leider van die opstand en daarmee een van de belangrijkste figuren uit de Servische geschiedenis. De naam Karađorđe (Karadjordje) betekent ‘zwarte Đorđe/Djordje/Georg/Joris’. De nakomelingen van deze Karadjordje vormen de koninklijke familie Karadjordjević.

Zwarte Djordje was een van de twee boeren die weigerden nog langer belasting te betalen aan de Ottomanen. De andere boer was Miloš Obrenović. Nadat ze samen de Ottomanen hadden verdrongen, raakten de families Karadjordjević en Obrenović verwikkeld in een onderlinge machtsstrijd. De familie Karadjordjević won en werd zo het Servische koninklijk huis.

De mozaïeken van de St. Joris

Ter nagedachtenis aan Zwarte Djordje/Joris staat boven op de Oplenac-heuvel bij Topola de Byzantijnse St. Joriskerk met zijn vijf koepels. De kerk is niet alleen een gebedshuis, maar ook een mausoleum voor de leden van de Servische koninklijke familie Karadjordjević.

Stadje Topola en heuvel Oplenac in Servie

Van buiten is de kerk bekleed met wit marmer, maar als je binnenkomt, weet je niet wat je ziet. Daar zijn de vloeren en wanden een en al kleur. In totaal vind je hier 3500 vierkante meter aan mozaïeken met ruim 6 miljoen stukjes in meer dan 15.000 kleurschakeringen. Allemaal zijn het reproducties van middeleeuwse Servische fresco’s.

Stadje Topola en heuvel Oplenac in Servie
De mozaïeken en een kroonluchter gemaakt van omgesmolten wapens

Mausoleum

In de linker- en rechtervleugel van de kerk liggen de twee belangrijkste leden van de koninklijke familie begraven: stamvader Karadjordje en de eerste gekroonde koning Petar I, die het mausoleum liet bouwen. Zelf maakte hij de voltooiing van de kerk niet meer mee. Zijn zoon Aleksander maakte het af. Hij wordt trouwens in Servië ‘de vereniger’ genoemd. Hij introduceerde namelijk de naam Joegoslavië om de Zuid-Slavische landen te verenigen.

Beneden, in de grafkelder, vind je maar liefst veertig graven van de leden van de Karadjordjević-dynastie. In 2013 zijn hier ook leden van het koninklijk huis herbegraven die vanwege de Tweede Wereldoorlog en het communistische regime naar het buitenland waren gevlucht.

Stadje Topola en heuvel Oplenac in Servie

Museum

Bij de kerk staat een museum met onder andere schilderijen en persoonlijke bezittingen van de koninklijke familie Karadjordjević. Het museum is gevestigd in het huis van Petar Karadjordjevic I.

Stadje Topola en heuvel Oplenac in Servie

De eenvoudige koninklijke residentie bij Topola werd gebouwd in 1912 en diende als zomerhuis.

Stadje Topola en heuvel Oplenac in Servie

Ook in Topola: wijn

Heb je nog wat tijd over? Bezoek dan ook wijnproducent Aleksandrovic. De provincie Šumadija staat al eeuwenlang bekend om de wijngaarden en de resulterende witte wijnen kun je hier proeven.

Ben je alleen voor een stedentrip Belgrado in Servië maar wil je de mozaïeken wel graag gaan bekijken? Dan kun je een excursie boeken.

Ik werd uitgenodigd om Servië te bezoeken voor Stralend Schrijven.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.