servie huisje in rivier drina

Waar staat toch dat beroemde huisje in de rivier in Servië?

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: dat huisje op een rots midden in de rivier, dat perfect materiaal vormt voor foto’s op Instagram en Pinterest. Maar waar staat dat huisje nou precies? En waarom staat het daar midden in de rivier de Drina? Dat hoef je je vanaf nu nooit meer af te vragen.

Stap voor stap gebouwd

Het Servische huisje in de rivier is heel geleidelijk ontstaan. Het begon allemaal in de jaren 60 van  de vorige eeuw, toen kajakkers die hier aan het trainen waren een rustpunt zochten. Met wat planken maakten ze de rots net wat comfortabeler, zodat ze er even in de zon konden liggen.

Huisje in de rivier de Drina in Servie

Stukje bij beetje werd het bouwsel op de rots steeds verder uitgebreid. Er kwamen muren en een dak, mensen kwamen er zwemmen en het huisje in de rivier werd gebruikt voor feestjes.

Er was wel een probleempje: het waterpeil van de rivier kan wel 1,5 meter verschillen. De Drina kan af en toe aardig tekeer gaan en sloeg het huisje dan ook meerdere keren weg van de rots. Elke keer werd het Servische huisje in de rivier weer opgebouwd, sterker dan de vorige versie. De rots is zelfs een stukje verhoogd met een betonblok.

Huisje in de rivier de Drina in Servie

Opeens bijzonder

Al die tijd was het huisje in de rivier niets bijzonders. Tot de Hongaarse fotograaf Irene Becker er een paar jaar geleden een foto van maakte en deze door National Geographic in de spotlights werd gezet als foto van de dag. Opeens was iedereen gek op deze plek en werd het huisje wereldberoemd. Het restaurant dat bij het huisje staat doet er goede zaken mee 🙂

Waar staat het huisje in de rivier?

Je vindt het Servische huisje in de rivier in Bajina Bašta, net buiten nationaal park Tara. In Google Maps vind je het terug onder de naam Kućica na Drini (huisje in de Drina).

Je ziet het huisje in de rivier de Drina ook voorbij komen in deze video over wandelen in Servië.

Ik werd uitgenodigd om Servië te bezoeken voor Stralend Servië.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.