vrhpolje ethno village servie

Slapen in een ‘ethno village’ in Servië: vrijwillig terug in de tijd

Als je in Servië de term ‘ethno village’ of ‘etno selo’ tegenkomt, moet je je een plek voorstellen waar je Servië kunt beleven zoals in ‘de goede oude tijd’. Ethno villages zijn kleinschalige accommodaties in de natuur waar je even helemaal tot rust komt. Bovendien kun je er traditionele Servische gerechten proeven. Ik had het geluk om twee keer in zo’n ethno village of etno selo terecht te komen en geef je alvast een indruk van de sfeer.

Etno selo Vrhpolje

Ik sliep in etno selo Vrhpolje als afsluiting van mijn wandelreis naar Servië. Moe gewandeld liep ik het terrein op en ik kon mijn geluk niet op toen bleek dat ik in dit schattige huisje mocht slapen:

’s Avonds bij het diner hoorde ik dat deze authentieke oude huisjes net als bij openluchtmusea uit allerlei dorpjes hierheen zijn verhuisd. Ze zijn razend populair bij de Serven, die in de huidige hectische tijd maar wat graag voor een paar dagen terugkeren naar de 19e eeuw. In die tijd waren de Ottomanen net verdreven uit Servië. Dankzij de vrede brak een periode van spirituele kalmte aam.

Ethno village Vrhpolje ligt pal aan de rivier de Drina en je kunt er ook gaan varen, vissen of raften. In de omgeving staan vijf kloosters en meerdere oude kerken die je kunt bezoeken.

Kijk ook zeker even wat voor ontbijt ik er kreeg in deze post over typisch Servisch eten.

Golijski Konaci

Bij Golijski Konaci verbleef ik tijdens mijn reis langs Servische kloosters. Hier ligt de nadruk niet zozeer op de goede oude tijd, maar op de natuur, inclusief biologisch en huisgemaakt eten en drinken.

Slapen in een ethno village

Het terrein en de accommodaties zijn ogen fris en nieuw. Er is een speeltuintje en zelfs een zwembad. Als je om je heen kijkt, zie je beboste hellingen met hier en daar wat bijenkasten. Ik was er helaas maar kort, maar vond het echt een heerlijke plek.

Meer ethno villages in Servië

Mijn ervaringen met dit soort accommodaties zijn dus beperkt, maar wel erg positief. De rust, relatieve eenvoud en kleinschaligheid spraken me erg aan. Er zijn nog meer ethno viillages in Servië. Je vindt er informatie over op de website van het Servisch verkeersbureau. Spreekt het idee je aan, neem daar dan zeker even een kijkje.

Bekijk ook de video van mijn wandelreis naar Servië.

Ik werd uitgenodigd om Servië te bezoeken voor Stralend Servië.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Servië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Servië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.